Paripolah karét alam dina kaayaan oksidatif

Karét alam (CN), produk anu diturunkeun tina lateks Hevea brasiliensis, dipikaterang ku sipat mékanisna, sababaraha diantarana langkung unggul tibatan pesaing sintétikna. Nanging, tingkat luhur henteu jenuh poli (cis-1,4-isoprene) ngajantenkeun rentan ka thermo-oksidasi.

Untungna, CN dikaruniai sanyawa non-isoprén sababaraha diantarana ngagaduhan sipat antioksidan. Lipid mangrupikeun sanés-isopren anu paling penting disimpen dina karét sareng ngandung molekul sareng aktivitas antioksidan, khususna tocotrienols. Perlu dipikanyaho yén nalika kematangan latex coagula, komposisi kimia sareng sipat-sipat karét anu dipikagaduh dirobih, tapi mékanisme kompléks robahan ieu henteu acan dipikaharti sapinuhna.

Dina hiji panilitian, épolusi sababaraha molekul antioksidan asli nalika mateng dituturkeun hubunganana sareng sipat fisik karét. Kahiji anu ngalibatkeun kaayaan mateng anu teu terkendali dituturkeun ku prosés manufaktur karét dumasar kana lambaran asep (RSS) atanapi henteu (USS).

Kadua dilumangsungkeun dina alat eksperimen khusus anu ngamungkinkeun kontrol faktor lingkungan sapertos kalembaban relatif, suhu sareng konsentrasi oksigén. Prosés pembuatan karét dina hal ieu didasarkeun kana prosés rubbers anu ditetepkeun sacara téknis (TSR). Évolusi sampel nalika mateng diulik dina skala anu béda: sipat massa (P0, P30 sareng PRI), mesostruktur (% gél, Mw sareng Mn) sareng komposisi biokimia (lipid).

Dina paralel, kagiatan antioksidan dina vitro tina ekstrak lipid saluyu diukur nganggo metode DPPH anu dioptimalkeun. Kuantitas sareng kualitas lipid sasari dirobih nalika mateng, khususna sacara aérobik. Total jumlah lipid turun, kalayan, dina mimiti kematangan, ngaleupaskeun asam lemak, anu jumlahna teras turun, sareng ngaleungitna spésiés teu jenuh heula. Jumlah γ-tocotrienol anu diekstraksi gratis robih sakedik nalika kematangan nalika bentuk ésterifikasi na nunjukkeun pengayaan dina asam lemak jenuh. Aktivitas antioksidan tina ekstrak lipid anu diukur dina vitro aya hubunganana sareng konsentrasi γ-tocotrienol bébas tapi henteu sareng nilai P30 sareng PRI anu ngira-ngira résistansi karét kana thermo-oksidasi. Kurangna korélasi ieu tiasa disababkeun ku bédana dina kaayaan pangukuran in-vitro ti anu aya dina bahan karét.

Lokasi antioksidan dina karét sareng khususna kamungkinan fisikna pikeun berinteraksi sareng beungkeut ganda poli (cis-1,4-isoprene) atanapi sareng spésiés pengoksidasi tetep kedah ditaliti pikeun ngartos naon anu ngatur tumiba P30 nalika mateng. . Lipid non-sasari atanapi langkung molekul non-isoprén kutub (protéin, polifenol, sareng sajabana) ogé tiasa mangaruhan résistansi karét kana thermo-oksidasi.


Waktos Post: Sep-24-2020