Kapanggihna sareng Larapkeun kasturi Macrocyclic sareng kasturi poliklikik

Élmuwan sareng parfum parantos terang pisan ngeunaan kasturi makrocyclic ti saprak taun 1920an, kalebet ngalangkungan karya Professor Leopold Ruzicka (1922-1926), tapi ieu jauh teuing mahal pikeun produksi massal. Saatos Perang Dunya Kadua, ahli kimia mimitian milarian cara langkung mirah pikeun kéngingkeun aroma kasturi alami.

Max Kerschbaum parantos mendakan yén lactones makrocyclic seungit kasturi (macrolides) tiasa dipendakan dina minyak esensial angelica.

Lakton anu beraroma kasturi anu sanésna teras dipendakan dina minyak siki Ambretta (Ambrettolide) sareng résin Galbanum (sareng engké ogé dina anggrek sareng pepelakan sanésna). Kusabab sadaya pamanggihan ieu, harga pikeun aroma kasturi parantos turun, anu ngan ukur nguntungkeun panggunaanna dina industri parfum.

Nitro-musks ayeuna murah sareng raos dina bau, tapi henteu stabilitas sareng réaktif, nganggona produk parfum fungsional (sabun, deterjen, sampo sareng kosmétik) kawates pisan. Dina 1951 Kurt Fuchs nimukeun lawon kalayan bau musky sareng di 1952 dipasarkeun kalayan nami Phantolide. Kecap "Phantom" (hantu) aya dina nami kusabab Fuchs henteu terang struktur pamanggihanana; lawon bau na saé sareng stabil dina lingkungan basa, sahingga idéal pikeun detérjen. Opat taun saatosna, struktur kasturi ieu diartikeun ku batur, sareng struktur polikliklik anu nembé kapendak mangrupikeun awal kasturi polikliklik, generasi katilu bahan musky.

Struktur kasturi poliklikik ngagaduhan bau kasturi anu kuat, amis, sareng bubuk garing sareng nuansa amber. Éta awét pisan (250 dugi 400 jam dina kertas tés!) Sareng sipatna murah - teu anéh nalika akhir abad ka dua puluh tilu-suku karmén kasturi anu dianggo mangrupikeun struktur kasturi poliklikik.

Pamustunganana, élmuwan mendakan yén struktur kasturi poliklikik PISI pengkuh, anu mimitina katingalina siga manpaatna, tapi engké tétéla kakurangannana. Nyaéta, aranjeunna mendakan molekul dina awak awak gajih sareng susu ibu, anu hartosna tetep stabil dina siklus deterjen anu ngalir ka laut, balik deui kana diet lauk anu ngalirkeun salaku bahan anu dimasak pikeun manusa! Éta, aranjeunna sadar, panginten rada JAUH, dina alesan kaséhatan.

Nanging, musks poliklikik murah ieu parantos kéngingkeun parfum mewah. Galaxolide, seungit sareng bau kasturi kembang anu kuat sareng amis, janten rai seueur parfum anu dileupaskeun antara taun 1970 sareng akhir taun 1990. Éta dipopulerkeun ku parfum legendaris Sophia Grojsman di White Linen Estee Lauder sareng Tresor de Lancome; terus nuturkeun di Dune Christian Dior, Narciso Rodriguez pikeun dirina, Panasaran Britney Spears, Clair de Musc Serge Lutens, sareng seueur parfum anu hébat.

 


Waktos Post: Sep-15-2020